Algemene informatie Permanente make-up

Permanente make-up (PMU) is het inbrengen van pigmenten in het gezicht (denk aan wenkbrauwen, lippen en eyeliner) door 1 of meerdere fijne naaldjes. Permanente make-up lijkt op tatoeëren. Een tatoeage wordt echter in het onderhuids bindweefsel geplaatst, dit is echt permanent. Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst. Deze pigmentatie is hierdoor eigenlijk niet echt permanent, het zal geleidelijk vervagen, omdat de huid steeds nieuwe cellen blijft aanmaken. Zon bijvoorbeeld heeft ook invloed op hoe snel het pigment vervaagt. Een touch up na een jaar of anderhalf jaar wordt geadviseerd.
Het aanbrengen van permanente make-up omvat 2 behandelingen. Direct na de eerste behandeling is de pigmentatie iets donkerder dan gewenst. Vier dagen na de pigmentatie zal het lichter worden, dit kan gepaard gaan met kleine korstjes of schilfers. Na deze afstoting ziet de pigmentatie er weer iets te licht uit. Na minimaal 6 tot 8 weken vindt de tweede behandeling plaats. Hierbij kunnen nog correcties aangebracht worden in vorm en kleur.

Voor wie is permanente make-up geschikt?

Voor elke moderne vrouw die er graag verzorgd uit wilt zien op elk moment van de dag. Gewone make-up blijft niet altijd de hele dag mooi, daarom kiest de vrouw van tegenwoordig voor permanente make-up. Voor iemand die veel aan sport doet, allergisch is voor make-up, weinig tijd voor make-up heeft, Alopecia heeft of een chemokuur krijgt of heeft gehad (zie kopje permanente make-up en chemokuur) is het een absolute aanrader. 
Permanente make-up is voor bijna iedereen geschikt (zie ook `contra-indicaties`).